1965 yılından bu yana ailemizden miras kalan arıcılık birikimimizle Siirt Pervari’nin 2800 rakımlı zengin bitki ve çiçek florasına sahip yaylasında Polifloralı (Çok çiçekli) Organik Bal üretiyoruz. Gökbudak, Siirt Pervari’nin en büyük bal üreticisidir.
Siirt Pervari’nin yüksek rakımlı el değmemiş yaylası zengin bitki örtüsü ve flora çeşitliliğine sahiptir.
Gökbudak Bal, Siirt Pervari yaylasındaki kekik, geven, üçgül, adaçayı, peygamber çiçeği, engerek otu, yonca, kenger ve daha yüzlerce çiçeğin oluşturduğu rengarenk karışımıyla hoş bir koku ve ağızda aromatik bir lezzet bırakır.
Üretim yaptığımız yaylanın etrafında hiçbir tarım arazisi, fabrika, sanayi ve karayolu bulunmadığı için tam anlamıyla Organik Bal üretiyoruz.
Gökbudak, ürettiği ve bünyesinde barındırdığı 100’ün üzerindeki ürün çeşidini Türkiye’deki tüketici ve paydaşlarına ulaştırmayı başarmıştır.
Gökbudak, Biomel Organik Tarım Sertifikası, Helal Gıda Sertifikası, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve Marka Patent sertifikalarına sahiptir.
Ürünlerimizin analizleri yapıldıktan sonra Siirt arıcılar birliğinde el değmeden dolumu yapılır.
Bal üretiminde gerçek üretici olan arıların çok heyecan verici bir görevi vardır: Hakiki ve gerçek bal üretmek.
Bal Terimleri
Polifloralı Bal: Birden çok bitki ve çiçek nektarları arılar tarafından toplanarak üretilir.
Monofloralı Bal: Tek çeşit bitki veya bir çiçek nektarı arılar tarafından toplanarak üretilir.
Organik Bal: Herhangi bir ilaç ve kimyasal katkı olmadan arılar tarafından bitki ve çiçek nektarlarından üretilir.
Siirt Pervari Bal: 2800 rakımlı el değmemiş bitki ve çoklu çiçek florasına sahip Siirt Pervari yaylasında herhangi bir ilaç ve kimyasal katkı olmadan arılar tarafından üretilir.
Balın Tarihi
Balın tarihi, bal arısının evcilleştirilmesinden çok daha önce başlamıştır. Bir mağarada bulunan ve en az 8.000 yıl öncesine ait bir Mezolitik kaya resmi, yabani bir arı yuvasından bal ve petek toplayan iki bal toplayıcısını tasvir etmektedir.
Sümerler balı kozmetik amaçlı kullanılırken, Babiller cilt, göz ve sindirim sistemi hastalıklarını tedavi etmek için kullanmışlardır.
Ayrıca tarihte insanlar lezzetli yemekler hazırlamak için de bal kullanmışlardır.
Bal Nedir?
Bal, arılar tarafından çiçek ve meyve tomurcuklarından toplanarak üretilir. Yutulan çiçek ve meyve nektarları arı enzimleri sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen insan bünyesine çok faydalı doğal bir besindir.
Arıların sadece 500 gram ham bal üretmesi için 900 bin arının bir gün boyunca çalışması gerekir. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebilir.
Yüksek rakımlı yaylada organik olarak arılar tarafından doğada üretilen ham bal oldukça değerli ve gerçek değerlere sahiptir.